29 Temmuz 2015 Çarşamba

Almanya'da Staja Basvurmak Pismanliktir

Efendim, bizim Kimya-Biyoloji Mühendisliği bölümünün gerekliliği olarak mezun olmadan önce iki adet yaz stajı yapmam gerekiyor. Bunlardan ilkini geçen sene yapmıştım. Bu sene de yurt dışında yapayım istedim, çünkü ufaktan bir yerlere kapak atmak ve mezun olduktan sonra yüksek lisansa ve kariyerime yurt dışında devam etmek istiyordum. Başvurduğum 47623 yer içerisinde Almanya'dan bir ilaç firması baya olumlu geri dönüş yaptı. Kalite kontrol laboratuvarlarında yaz stajım ayarlandı.

Ancak hepinizin bilgisi dahilinde olduğu üzre Almanya'dan vize almak bir lütuftur. İmkansız mı? Hayır. Zor mu? Zorun büyük babası diyebilirim. Gelin hep birlikte Almanya'ya kısa dönemli staj için gitmek isteyenlerin katılması gereken zorlu vize maratonunda bir koşuya çıkalım.


Hangi Tür Vizeye Başvurmak Gerekir?

Bu, insanların kafasını karıştıran konuların başında geliyor. Almanya için spesifik olarak konuşmak gerekirse; başvuracağınız vize türü stajınızın süresine göre değişiyor. Şayet stajınız 3 aydan kısa ise benim gibi "Kültürel veya sportif bir etkinliğe ya da bir kongreye katılma vizesi" (Idata'nın sitesinde bu şekilde geçiyor) adı altındaki Schengen Vizesi'ne başvuracaksınız. Eğer 3 aydan uzun süreli bir staj yapacaksanız Ulusal Vize'ye başvurmanız gerekecek.

Bir de bundan bağımsız olarak; eğer iki aydan uzun süreli staj yapacaksanız stajınız Erasmus stajı olarak sayılacak. Bunun size sağlayacağı güzelliği ilerleyen satırlarda okuyabilirsiniz.

Bu yazımda ben Kültürel Vize için gerekli prosedürlerden bahsedeceğim.

Ben Olmuşum Evrak

Kültürel Vize'ye başvuruda vermeniz gereken evrakların Turistik Vize evraklarından sayıca geri kalır bir tarafı kesinlikle yok!

Kendinizle ilgili evraklardan başlayalım.


  • Pasaport
  • Kimlik
  • Yukarıdaki ikilinin fotokopileri (Pasaportta ilk sayfanın, bütün vizelerinizin ve giriş çıkışlarınızın fotokopileri)
  • Öğrenci Belgesi (Öğrenci olduğunuzu varsayarsak) (İngilizce)
  • Banka hesabınız varsa (ki olması bence düzenli geliriniz olduğunu göstermek açısından önemli) son altı aylık hesap özeti ve varlık ekstresi
  • Hesap özetinizi aldığınız bankanın imza sirküsü
  • Kredi kartınızın son 3 aylık hesap özeti (Çok da lazım değil ama bulunsun)
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği. O kadar tam vukuatlı olacak ki hayatınızda hiç görmediğiniz üvey abinize dair gereksiz bilgileri bile içerecek. Örneği çıkartmak için ikamet ettiğiniz ilçenin kaymakamlığına gittiğinizde size belgeyi çıkartma amacınızı soracak ve buna göre belgenizi kırmızı bir kaşe ile kaşeleyecekler.
  • Vize için 2 adet biyometrik fotoğraf. Fotoğraf çektirmeye gittiğiniz yerde size soracaklardır, mutlaka hangi ülke için olduğunu belirtin.
Sırada sponsorunuza ait belgeler var. Almanya da diğer Schengen ülkeleri gibi seyahat edecek öğrencinin masraflarının karşılanacağına dair bir güvence istiyor. Idata bünyesinde başvurulan diğer ülke İtalya kadar zalım olmayan Almanya, sadece anne ya da sadece babaya ait belgeleri kabul edebiliyor. Halbuki İtalya her ikisini de istiyor zalım!!

  • Noter tasdikli taahhütname, yani anne-babanız noter huzurunda size ait bütün masrafları karşılayacağına dair bir belge imzalıyor. Islak imzalı olması aşırı önemli. Almanca'ya çevrilmesi gerekmiyor ( ki sponsorunuza ve size ait hiçbir şeyin Almanca çevirisi gerekmiyor- oh be dediğinizi duyar gibiyim)
  • İmza sirküsü ya da ehliyet fotokopisi
  • Kaşeli ve ıslak imzalı olacak şekilde son 6 aya ait hesap özeti.
  • Varsa kira geliri, tapu gibi şeyler
  • Şirket sahibiyse: Ticaret veya Sanayi Odası Sicil Kayıt Suresi (son 6 aya ait), ticari sicil gazete fotokopisi, vergi levhası fotokopisi, faaliyet belgesi (ben orijinalini getirmiştim ama fotokopisini aldılar). imza sirküsü
  • Çalışansa az önceki maddeye ilaveten: Son 6 aylık maaş bordrosu (mümkünse ıslak imzalı), SGK işe giriş bildirgesi, kişinin o işte çalıştığına dair işveren tarafından yazılmış, kaşelenmiş ve imzalanmış bir yazı
  • Emekli olup halen çalışıyorsa yukarıdaki iki maddeye ilaveten son 4 aya ait destek prim ödemeleri ve SGK 4A Hizmet dökümü
  • Direk emekliyse: Aylık maaşı gösteren emeklilik belgesi.
Daha bitmedi, hop nereye! Stajınıza ait belgeler gerekiyor daha. İşin en hayattan soğutucu kısmı bu. Zira dışarıdan çizdikleri aşırı disiplinli imaja rağmen Almanlar tanıdığım en yavaş çalışan insanlar. Staj yapacağım firma bile bir mailime iki hafta sonra cevap veriyordu, stajım Haziran'da belli oldu öyle diyeyim size. Dolayısıyla aslında aylar önceden bu evrakları toplamaya başlamak gerek.

  • Firmadan davetiye yazısı, mümkünse Almanca: Firmaya ait telefon ve adres bilgilerini, Firmanın kısa bir tanıtımını, yapılacak stajın tarihlerini, stajda öğrenciye verilecek görevlerin tanımını ve öğrenciye ödeme yapılıp yapılmayacağına dair bilgiyi içeren bir davetiye. Normalde vize başvurusu için davetiyenin aslı isteniyor, ancak gerek aradaki uzun mesafe, gerek de Almanya'daki kargo firmalarının arada sırada greve girmesi gibi nedenlerden dolayı bu belgenin aslını almak karın ağrıtıcı bir proses olabiliyor. Şöyle diyeyim, vize başvurumdan üç hafta önce yollanan evrak vizeye başvurduğum günden 3 hafta sonra elime ulaştı. E vizeye nasıl başvurdum? Firmaya mail atıp davetiyeyi e-mail üzerinden yollamalarını rica ettim. Davetiyenin çıktısını elimde neden davetiyenin aslı olmadığına dair bir dilekçe ile birlikte başvuruya götürdüm. Sorun çıkmadı.
  • Konaklama ile ilgili belge/ belgeler. Eğer hostelde kalacaksanız rezervasyonunuzun çıktısı. Ben kendi stajım için Airbnb'den Mehmet Ali Birand'a benzeyen bir host amca buldum. Dolayısıyla adamdan kendi evinde konaklayacağıma dair imzalı bir yazı istedim. Ne hikmetse vaktinden önce elime ulaştığı için aslını verebildim.
  • Seyahat sigortanız, gidiş tarihinizden bir iki gün önce başlayıp dönüş tarihinizden bir iki sonra bitecek şekilde
  • Gidiş-dönüş uçak rezervasyonlarınız. Satın almanıza gerek yok, hatta adamlar bizzat satın almayın diyorlar. Size uçağınızı kaçırtacaklarının, belki de vizeyi hiç vermeyeceklerinin sinyalini veriyor zalımlar.
Çalışma İzni Sorunsalı

İşte benim patladığım nokta. Şimdi ZAV diye bir belge var, açılımı Zentrale Auslands und Fachvermittlung. Bu Agentur für Arbeit isimli kuruluşun ya da kuruluşların AB üyesi ülkeler dışından çalışmaya gelecekler için çıkarması ve onaylaması gereken bir belge. Peki staj yapacaklar için lazım mı bu? 

Erasmus stajı kavramını tam da burada irdeleyeceğim. Dediğim gibi, eğer iki aydan uzun süre staj yapacaksanız bu Erasmus stajı kavramına giriyor. Böyle bir durumda okulunuzun erasmus, exchange gibi meseleleriyle ilgilenen birimine belli başlı evraklar götürüp okulunuzun hibeli ya da hibesiz olarak Erasmus kapsamında sizi bu staja yolladığına dair bir yazı alıyorsunuz. Bu durumda çalışma izni belgesine gerek kalmıyor NOKTA. Bu arada yapacağınız bir yaz stajını en az altı ay önceden ayarlarsanız çok iyi ve çok güzel olur, böylece hibe olanaklarından yararlanabilirsiniz. Okulun bu hibe başvuruları için koyduğu deadlineları mutlaka takip edin.

Ama "İki ay bayılırım sıkıntıdan ayol" diyorsanız ve daha kısa süreli bir staj yapacaksanız işler karışıyor. Benim daha önce Almanya'ya 2 aydan kısa süreli olarak staja giden iki arkadaşımdan duyduğum konsolosluğun onlardan ZAV belgesi istemediğiydi. Ama öteki adım cenabet ya, GUESS WHAT? Başvurmamdan bir hafta sonra konsolosluğun benden ZAV belgesi istediğini öğrendim. Düştük yine Almanların ultra yavaş işleyen birimlerinin eline.

Sonuç olarak, siz her türlü bu belgeyi çıkartın, benim gibi patlamayın sonra.

Bu belgeyi nasıl çıkartacağız peki? Biz çıkartmayacağız ki, firma bizim adımıza çıkartacak Arbeit für Agentur kuruluşlarına başvurarak. Sizden bir takım belgeler istenecek. 

  • Öğrenci belgesi
  • Pasaportunuzun ilk sayfasının fotokopisi
  • Almanca ismini söylemeye ve yazmaya asla tenezzül etmeyeceğim Certificate of Enrolment isimli form. Eğitiminize ilişkin bilgiler isteyen bir belge.
  • Yine Almancasını zikretmeyeceğim Formal Obligation formu. Bu formu iki şekilde doldurmanız lazım. Eğer masraflarınızı firma karşılayacaksa üst kısmı firma, alt kısmı siz dolduruyorsunuz. Eğer masraflarınızı siz yani sponsorunuzun karşılayacaksa üst kısmı sponsorunuz, alt kısmını yine siz dolduruyorsunuz. Her iki durumda da üst kısma bilgilerini giren kişi formu imzalıyor.
  • Benden istemediler ama internet sitelerinde yazdığı için belirteyim, eğer masrafları anne ya da babanız karşılayacaksa onun maddi durumuna ait bazı belgeler istenebilir. Umarım sizden de istemezler, sizin için dua edeceğim.
Önemli not 1: Eğer kısa dönem staj yapacaksanız, ancak ZAV belgesiyle uğraşmak istemiyorsanız, şirketin size yollayacağı davette intern (stajyer) olarak değil de observer (gözlemci) olarak geleceğinizi  yazmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yapıp da turist vizesiyle giden arkadaşım oldu.

Önemli not 2: Özellikle de aceleniz varsa yukarıdaki belgeleri ister scan edin ister fotoğraflarını çekin e-maille firmaya yollayın. Kargoya gerek yok.

Belgelerinizi tamamladıktan sonra ise tamamen onların insafına kalıyorsunuz çünkü belgenin çıkması hakikatten uzun sürüyor. Devamlı mail atıp dürtüklemeniz gerekiyor. Bu Agentur für Arbeit kuruluşunun komik bir yanı da var. Siz İngilizce mail atınca size Almanca, Almanca mail attığınızda da İngilizce olarak cevap veriyorlar. 

Baktım ki iki hafta geçmesine rağmen belge çıkmıyor, konsolosluğa dilekçe yazdım. Belgenin çıkmasının uzun sürebileceğinden, stajımı yakmak istemediğimden, alternatif bir çözüm arayışında olduğumdan bahsettiğim bir dilekçe.

Ve dilekçeyi konsolosluğa fakslamamdan tam beş dakika sonra Agentur für Arbeit'tan Zav belgemin çıktığına dair mail geliyor! Beni böyle küçük sürprizlerle şaşırtıyorlar. Kısacası belgenin ne zaman çıkacağı meçhul, yalvarırsanız (son mailimde adamlara "to beg" fiilini kullandığımı itiraf etmem gerekir) sürecin hızlanma ihtimali var.

Normalde konsolosluk bunun da aslını istiyor, ancak benim durumum acil olduğu için faks kabul edeceklerini söylediler. Böyle de düşünceliler canlarım ^^.

Ama tabi ki sancılı süreç burada da bitmiyor. Bu sefer de Agentur für Arbeit isimli kuruluş belgeyi kargoyla yollamakta ısrar edip fakslayamayacağını söylüyor. Böyle bir durumda kendilerini ikna etmek için durumu Bilal'e anlatır gibi anlatmak zorunda kaldım. Nihayetinde Almanca bir şekilde ricamı kırmıyorlar.

Geçtiğimiz Pazartesi belge konsolosluğa fakslandı. Belgenin bir kopyasını da bana verdiler. Bir de ne göreyim! Çalışma izninin tarihleri yanlış yazılmış. Stajımın 14ünde biteceği yazıyor. Normalde de böyleydi, ancak firmaya davetiyeyi 28 Ağustos'a kadar yazdırmıştım. Davetiyedeki bitiş tarihi ve çalışma iznindeki bitiş tarihi çakışıyor. Bu sorun teşkil edecek mi henüz bilmiyorum.

Evrak yollandıktan sonra başvuru durumum sonraki iki gün boyunca "Eksik Evrak Bekleniyor" olarak görünmeye devam etti Idata'nın sitesinde. Gene türlü dil döktükten "Yeter be bundan çektiğimiz" demiş olacaklar ki bugün artık başvuru durumum  "Konsoloslukta" olarak göründü bir süre. 2-3 saat sonra da nihayet artık "Idata İade" yazdı. Tabi Idata ofisinin kapanmasına yarım saat kala mesaj gelince Rumelifeneri'nde oturan biri olarak Harbiye'ye ışınlanamayacağım için sonucu öğrenmek ertesi sabaha kaldı.

Sor Bana Pişman mıyım?

Sonuç ne mi oldu? Haftalarca bekledim. 3 Temmuz'da başvurduğum vize. Elim kolum bağlıydı. Ne bir seyahat planı yapabildim, ne uçak bileti alabildim, ne Airbnb'deki hostuma ödeme yapabildim. Zaten normalde 24 Temmuz'da gitmem gerekiyordu. Bütün bir Temmuz ayımı bekleyerek geçirdiğimi söyleyebilirim. Bu açıdan bakıldığında yurt dışına uzun dönemli gitmeyle ilgili olarak demoralize olduğumu söyleyebilirim.

Ve nihayet 6 Ağustos'ta çıkan vizemi gidip aldım. 28 Ağustos'a kadar çok girişli vermiş canlarım.

Şimdi buradaki sorun şu ki; Zaten 11'inden önce staja başlayamıyorum. Dolayısıyla verdikleri süre staj için hiç bir şekilde yetmiyor.

O zaman staja bay bay tatile de hay hay diyoruz bu noktada.

Dolayısıyla bunca uğraş verip Almanya Vizesi aldıktan sonra yapacağım seyahati Yunanistan Vizesi için çok daha az uğraş vererek yapabilirmişim. Bu açıdan bakıldığında Almanya Vizesi almak için bir ay boşuna beklemişim denebilir. Yine de pasaportumda Almanya Schengen'i olması da bence havalı duruyor.

Kültürel vize için unutulmaması gereken nokta, Almanlar genelde vizenizi davetiyenizde yazan tarihler aralığında veriyor. Benim davetiyemde 24 Temmuz-28 Ağustos arası yazıyordu, gidiş tarihini 2 hafta kaçırmış olmama rağmen vizemi tam stajın bittiği güne kadar verdiler, acımadılar. Kültürel vizenin sıkıntısı da bu işte.

Geçtiğimiz Cumartesi Gezginler Buluşması isimli etkinlikte tanıştığım sevimli bir blog yazarı Almanya vizesini alabilmek için konsolosluğa kadar gidip oradakileri soyunmakla tehdit ettiğini söylemişti. Kim bilir, vizem çıkmamış olsa ben de bunu yapardım. (tabi sonuçları iki taraf için de travmatik olabilirdi)

Not: Almanya'ya son dakika ucuz uçak bileti asla bulamadığım için alternatif arayışlar içerisindeyim. Fikri olan ya da önceden Almanya'ya uçak bileti alıp planı iptal olan varsa buraya alalım kendilerini.






1 yorum:

  1. Ülkelerini bulunmaz Hint kumaşı sanıyorlar sanırım. Dilerim bir an önce sıkıntılı bekleyişin sona erer. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı