6 Eylül 2014 Cumartesi

PISA

Pisa benim gözümde Floransa'ya giden, Floransa'dan bir yere giden ya da Floransa'da bulunan insanların yol geçen hanıdır. Hani böyle üç beş saat vakit geçirirsiniz, dolu dolu geçer ama fazlası da sıkar. Kaldı ki bizim en başından Pisa'ya uğrama gibi bir niyetimiz yoktu.

La Spezia'dan Floransa'ya gidecek olan trenimiz Pisa aktarmalıydı. Pisa'ya geldiğimizde öğrendik ki meşhur Pisa Kulesi tren istasyonuna 15 dk yürüme mesafesindeymiş. E madem öyle bari bir iki saat burada takılalım dedik. Floransa'ya da bir iki saat geç gidelim, zaten iki buçuk gün oraya ayırmışız.

Sırt çantamdan bir şey alma için İdil ile istasyonun önünde duraklamışken o sırada yol sorduğumuz adam bize "aman çantalarınıza dikkat edin meydanda çok hırsızlık oluyor" dedi. Benden söylemesi diyerek kısa yolculuğa başlıyoruz.

Vittorio Emanuele II heykeli
Burası istasyondan eğik kuleye giden yol üzerindeki Vittorio Emanuele II heykeli
ve aynı adı taşıyan meydan. Arka tarafta gördüğünüz kırmızı çadırlar aslında bizim bildiğimiz Salı Pazarı konseptine sahip, ek olarak peynir, ekmek arası aperatif şeyler satılan bir alan. Zaten önünden geçerken dayanamayıp panzerotti alıyoruz. Sıcağı sıcağına yemeyince çok tatmin etmiyor ama neyse.

Yaklaşık bir on dakika daha yürüyoruz, cıvıl cıvıl sokaklarda yol boyunca yürürken bir de bakıyoruz ki yine sokak sanatı!

Canım ya!

Derken uzaktan bizim eğik kulenin tepesi görülüyor. Açıkçası ben biraz şaşırdım, çünkü Pisa Kulesi'nin boyu hayal ettiğimden biraz kısa geldi.

Piazza Del Miracolide yani Mucizeler Meydanı haddinden fazla kalabalık, hava güneşli ve bunaltıcı derecede sıcak. tabi ki kulenin etrafındaki çimlerin etrafında yüzlerce insan aynı klasik klişe pozu vermek için adeta birbirine girmiş durumda. Yıl 2014 olmuş hala Pisa'yı elinizle itiyorsunuz!!

O öyle yapılmaz, böyle yapılır!
Bakın arkamdaki çocukcağız da nasıl şaşkın bakıyor napıyor la bu diyerekten.

Leaning Tower of Pisa olarak bilinen bu kulenin inşaatına 1173 yılında başlanıyor ancak zeminin yeterince sağlam olmaması nedeniyle kat inşa edildikçe eğilmeye başlıyor. Günümüze kadar yüzlerce çaba uğraş sonucu eğim açısı azaltılarak en azından bir 300 yıl daha yıkılmayacak şekilde sabit bir hale getiriliyor.

Detaylı bilgi için http://www.bilgiustam.com/pisa-kulesi-italya/ adresini inceleyin derim.

Tabi ki bu meydan sadece bu sevimli kuleden ibaret değil.


Ortada Pisa Katedrali;


Soldan sağa: Vaftizhane, Katedral ve tabi kulemiz.

Bu yapıların için gezmeye vaktimiz olamadı, zira regional biletimizin geçerlilik süresi bitmeden Floransa'ya yol almak durumundaydık.

Biliyorum, Pisa hakkında dünyanın en bilgilendirici ve detaylı yazısını yazmadım. Ancak bunu bir sonraki yazım ile telafi edeceğime emin olabilirsiniz, zira bana göre İtalya'nın en güzel şehri olan Floransa'yı kaleme alıyor olacağım.

Kendinize iyi bakın!

0 yorum:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı